Welke gevolgen van de lock down ondervinden we? Hier kan een boek over geschreven worden. De fysieke maar zeker ook de mentale gevolgen zullen nog lang blijven nazinderen bij ons allemaal.
Het zijn de dokters, de psychologen en nu ook de kinesisten die de gevolgen van de lock down moeten zien “op te lossen”. Respect voor hun inspanning en doorzettingsvermogen! Ze weten niet waaraan te beginnen en lopen zelf tegen burn-out aan… Want met de pillen van de dokter, de mentale ondersteuning van de psychologen en de kine-beurten van de kinesisten kunnen de voorspelde gevolgen “achteraf” niet opgelost geraken. De samenleving loopt steeds achter de feiten en blust de brandjes achteraf ipv preventief beleid te voeren. Het gaat niet over gebrek aan middelen maar aan visie.
Wat mij treft na het lezen van dit artikel op VRTnews is dat niemand noch toen, noch nu over #PREVENTIE spreekt. Wij weten toch wel dat beweging en sport, naast gezonde voeding en ontspanning, de beste manier is om de mensen gezond te houden? Dat de overheid daar niet aan werkt (lees: zeer beperkt promoot), verwondert mij. Dat de talrijke sensibiliseringsacties en oproepen van fitness.be als “commerce” geklasseerd worden, ontgoocheld mij. Want ook in deze moeilijke tijden zijn er zoveel corona-proof en veilige manieren om actief te blijven. Maar dat komt niet in het nieuws. Al lijkt dit mij wel een “boodschap van algemeen nut”!
Wij, ik en de sportcoaches van @The Park, doen het al maanden en zullen het blijven doen tot onze laatste druppel energie. Wij zijn niet de enigen: honderden sportpromotors en coaches doen wat zijn kunnen op dit moment om mensen te blijven motiveren, met de beperkte middelen die zij hebben en vooral met heel veel energie. Dat zijn de yoga teachers, de personal trainers, de sportinstructors die vanuit hun livings andere blijven inspireren. Wij blijven de mensen gezonder en sterker maken met onze sportlessen, die reeds langer dan een jaar vooral online doorgaan. Wij zetten honderden mensen aan het sporten en daarmee werken wij wel preventief aan minder rug- en nekklachten, op de werkvloer of thuis… maakt niet zo uit. Onze #Pilates, QiGong en Yogalessen maar ook de andere workouts die wij wekelijks blijven geven, hebben velen fit(er) gehouden tijdens de lockdown. Al blijft onze sportcenter gesloten zonder duidelijke vooruitzichten. Wij verdienen daarbij vooral respect voor de inzet en erkenning van die (dikwijls onbezoldigde!) inspanningen. Worden wij daarvoor aangemoedigd? Ja, natuurlijk! Door onze klanten! Niet door de overheid en de instanties die aan onze gezondheid zouden moeten werken… Een gemiste kans.